Friday, December 13, 2013

hf radioprimoredajnici koji su se koristili u Jugoslovenskoj Narodnoj Armiji

dosta dobrih radio primopredjanika proizvedeno je u staroj Jugoslaviji koje je koristila Jugoslovenska Narodna Armija, koji se i dan dans koriste. dosta zaljubljenika u radio amaterizam sa prostora bivse Jugoslavije koriste ih i dan danas.Primopredajnici koje cu spomenuti rade u HF opsegu.Pomenucu samo neke od mnogih:

                                        HF radio-uređaj RUP-15

Kratkotalasni SSB primopredajnik male snage izrađen u "RIZ" Zagreb 1967. godine i nazvan primopredajnik PD-8, dok je komplet dobio ime RUP-15. Namenjen je da služi kao osnovni HF uređaj u komandi pešadijskog bataljona za vezu sa pukom-brigadom. Izrađen je u tranzistorskoj tehnologiji i primenjeni su masovno "RIZ" FET tranzistori.
Radi u frekventnom opsegu od 2MHz do 12MHz, vrstama rada CW, SSB i AM. Frekvenciju kontroliše frekventni sintezator sa direktnom sintezom. Frekvencija se postavlja sa 4 dekadna preklopnika u koracima od po 1KHz. Izlazna snaga predajnika iznosi 15W pep, a daje je tranzistorski linearni pojačivač. Međufrekvencija mu je dosta niska 500KHz i njen propusni opseg na prijemu i predaji kontroliše SSB kristalni filter Instituta "Mihailo Pupin". Napaja se jednosmernim naponom od 12V iz spoljnjeg izvora, ili iz olovnog akumulatora od 12V u pufer vezi saručnim generatorom. U kompletu ima kratku, dugu i žičanu antenu.(tekst preuzet sa radiste)

 


                                              HF radio-uređaj RU-20 (PRC-515)

Najveći pogodak Jugoslovenske namenske industrije je bila kupovina licence od kanadske firme Rockwell-Collins za njihov uređaj PRC-515 krajem 70-ih godina. Radilo se o veoma kvalitetnom i vrlo savremenom prenosnom vojnom HF primopredajniku male snage. Domaći uređaj je proizvela fabrika "RIZ" iz Zagreba i uređaj nazvala Radio-uređaj RU-20 (u stranoj literaturi češće se naziva "Yugoslav PRC-515"). Namena mu je bila ista kao i ostalih HF taktičkih uređaja korištenih u JNA. Zbog lakog rukovanja i robusnih karakteristika najčešće ste ga mogli sresti kao osnovni uređaj specijalnih jedinica.
Tehničke karakteristike: Frekventni opseg predajnika od 2MHz do 30MHz(29.9999MHz), prijemnika od 500KHz do 30MHz. Postavljanje radne frekvencije BCD prekidačima u koracima od 100Hz. Frekvenciju kontroliše indirektni frekventni sintezator. Vrste rada SSB (LSB, USB), AM i CW. Izlazna snaga predajnika 20Wpep i daje je linearni pojačivač sa automatskim antenskim tjunerom na izlazu. (Dovoljno je po postavljanju radne frekvencije i vrste rada stisnuti taster par sekundi i uređaj bi se automatski podesio na antenu).
Napajanje NiCd akumulator 24V 1,8Ah. Radni temperaturni opseg od -54 C do +65 C. Antene: štap i žičana dipol antena. Komplet uređaja pored antena (štap i žičana dipol antene AT-35) činili su ram i torba za nošenje, mikro-telefonska kombinacija, naglavna telefonska garnitura, taster, rezervni akumulator i ručni generator za dopunjavanje akumulatora. Uređaj je fizički podeljen na tri celine (bloka) koji se međusobno povezuju utvrđivačima. Uzdužno desni blok sadrži kompletan primopredajnik (transceiver) izlazne sange 300mW. Levi blok čini linerni pojačivač snage sa automatskim antenskim tjunerom i sa zadnje strane poprečno kače se izvori za napajanje (akumulator i ručni generator).(tekst preuzet sa radiste)



                       
HF radio-uređaj PRC-320L


Zvanično, kako bi se prevazišao manjak kratko-talasnih radio-uređaja male snage Jugoslovenska Narodna Armija je uvezla britanski radio-uređaj PRC-320L poznate kompanije PLESSEY. Zlobnici su govorili da je uređaj uvežen jer naš Radio-uređaj RUP-15 zbog problema sa internim srebro-cinčanim akumulatorom nije zadovoljio tehničke uslove prenosnog uređaja male snage. U svakom slučaju uvežen je vrlo kvalitetan NATO uređaj, koji se u JNA koristio u izviđačkim jedinicama. Ipak, veći deo uveženih uređaja PRC-320L ugrađen je u komplet Malih komandno-štabnih kola (MKŠK).

HF radio-uređaj PRC-320L je radio u opsegu od 2MHz do 30MHz (29.9999MHz). Frekvencija se podešavala dekadnim preklopnicima u koraku od 100Hz. Radio jeCW, SSB i AM vrstom rada. Maksimalna izlazna snagu predajnika iznosila je 30Wpep. Napajao se jednosmernim naponom od 24V iz svog nikl-kandijum akumulatora, a u kompletu je imao i ručni generator za dopunjavanje akumulatora. Antenski komplet činile su štap antena i žičana dipol antena. Poreklo: Velika Britanija.(tekst preuzet sa radiste)




                                                            HF radio-prijemnik RPrU-5/1


Fabrike "RIZ" Zagreb proizvela je 1982. godine radio-prijemnik RPrU-5/1 tako što je iskoristila kvalitetan HF transceiver radio-uređaja RU-20 (koji je takođe proizvodila po licenci pribavljenoj od kanadske firme Rockwell-Collins). Prijemnik je Jugoslovenska Narodna Armija usvojila i služio je kao univerzalni kratko-talasni radio-prijemnik.
Prijemnik je nastao tako što je kutija - blok linearnog pojačivača snage "ispražnjen" i u nju je ugrađen preselektor sa filtrima propusnicima opsega, blok za ručno prilagođenje na antenu, atenuator i ispravljač radi napajanja prijemnika sa neizmeničnih 220V/110V. Mora se priznati da ovaj blok nije odrađen na tehnološkom nivou primopredajnog bloka, i puno fali ona preselekcija koju ima radio-uređaj RU-20. Umesto automatike ovde se ručno prilagođava antena i biraju podopsezi.
Tehničke karakteristike: Frekventni opseg od 500KHz do 30MHz. Frekvencija se postavlja u koracima od 100Hz. Vrste rada: CW, AM i SSB (LSB ili USB). Napajanje: jednosmerni napon od 10V do 32V ili neizmenični napon od 220V/110V. Antene su iste kao kod RU-20: štap i žičana dipol antena AT-35, a i ostali pribor je isti samo prilagođen funkciji prijemnika (bez tastera, mikrotelefonske kombinacije i sl.).(tekst preuzet sa radiste)




No comments:

Post a Comment